Jak prawidłowo przechowywać kawę — od A do Z

Więc w końcu to zrobiłeś, wydałeś pieniądze na wysokiej jakości torbę kawy z ulubionej kawiarni. Przyniosłeś je do domu — niosąc torbę jak cenne dziecko – i w końcu zaparzyłeś sobie filiżankę.

Ale gdy już poklepujesz się po plecach, dumny zarówno z zakupu, jak i ze swojego podniebienia – twoje oczy padają na otwartą torbę i zaczynasz się pocić, zastanawiając się, jak przechowywać ziarna, by zachować ich świeżość i najlepszy smak.

Aby zachować ziarna kawy w najlepszym stanie i zaparzyć lepiej smakującą kawę w domu, musisz zadać sobie trzy proste pytania, a my mamy na nie odpowiedzi.

Przechowywanie całych i wstępnie zmielonych ziaren kawy — czy jest różnica?

Eksperci są zgodni, że najlepiej smakuje kawa przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren. Im więcej czasu upłynie od zmielenia do zaparzenia, tym bardziej prawdopodobne jest, że ziarna zaczną się utleniać, co sprawi, że kawa będzie mniej aromatyczna i pełna. Jeśli więc jesteś miłośnikiem kawy i lubisz drogie ziarna, wyrób sobie nawyk kupowania ich w całości i mielenia tuż przed planowanym parzeniem.

Przechowywanie całych ziaren nie może być prostsze — najlepszym naczyniem jest zazwyczaj torebka, w której ziarna są dostarczane. Wyłożone folią torebki z jednokierunkowym zaworem pomagają zapobiegać przedostawaniu się tlenu do środka, ale pozwalają na wydostanie się dwutlenku węgla wydalonego ze świeżo palonych ziaren. Jeśli ziarna zostały dostarczone w papierowej torbie lub innym rodzaju opakowania bez zaworu jednokierunkowego, najlepiej przenieść je do czystego i suchego, nieprzezroczystego, szczelnego pojemnika i przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Jeśli wolisz wygodę wstępnie zmielonych ziaren, najlepiej traktować je tak samo jak całe ziarna zapakowane w papierową torebkę — przenieść do czystego i suchego, nieprzezroczystego, szczelnego pojemnika i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

W zasadzie sprowadza się to do tego: unikaj kontaktu z powietrzem, wilgocią, światłem i ciepłem — a Twoje ziarna (zmielone lub całe) mogą być uznane za prawidłowo przechowywane.

Jak długo ziarna kawy zachowują swój smak?

Jeśli przechowywane prawidłowo, ziarna kawy mogą przetrwać do trzech miesięcy, ale to, że nie są nieświeże lub zjełczałe, nie oznacza, że są świeże. Aby uzyskać najżywsze filiżanki o najpełniejszym smaku, zaleca się zaparzanie kawy w ziarnach od jednego do dwóch tygodni po otwarciu opakowania. Wstępnie zmielone ziarna mogą być przechowywane przez około tydzień w temperaturze pokojowej.

Czy mogę zamrozić lub schłodzić ziarna kawy?

Kawa jest higroskopijna (termin używany przez przemysł kawowy) i przechowywanie jej w lodówce naraża ją na działanie zarówno zapachów, jak i wilgoci, które zmieniają smak kawy i sprawiają, że szybciej traci ona świeżość. W przypadku przechowywania kawy, lodówka nie ma racji bytu.

Jednak jeśli chodzi o zamrażanie ziaren kawy, odpowiedź nie jest tak czarno-biała. Podczas gdy większość ekspertów niekoniecznie zaleca mrożenie kawy, nie są też temu przeciwni. Według niektórych specjalistów mrożenie ziaren może spowolnić proces starzenia, ale nie należy trzymać w zamrażarce codziennej kawy.

Trzymanie nieotwartych opakowań całych lub zmielonych ziaren w zamrażarce w celu późniejszego wykorzystania jest jak najbardziej wskazane, ale jeśli trzymasz w zamrażarce pojemnik ze wstępnie zmieloną kawą i po prostu bierzesz to, czego potrzebujesz każdego ranka — możesz chcieć przemyśleć swoją metodę, ponieważ nie jest to idealne rozwiązanie, aby Twoja kawa chodziła tam i z powrotem, w i z zamrażarki.

Zasada kupowania i przechowywania kawy

Łatwo zgubić się w rytuale parzenia sobie gorącej filiżanki kawy każdego ranka, ale nie zgub się we wszystkich pytaniach dotyczących przechowywania — najlepszym sposobem na przygotowanie najlepszego naparu jest po prostu to: Kup tylko tyle całych ziaren, ile możesz wykorzystać w ciągu 2 tygodni i przechowuj je w oryginalnej, wyłożonej folią torebce z jednokierunkowym zaworem (lub w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku), w ciemnym, chłodnym miejscu. Świeżo zmiel tylko to, czego potrzebujesz, kiedy tego potrzebujesz, i jesteś gotowy do pracy, niezależnie od tego, czy Twoja kawa jest najlepiej podawana na gorąco, czy z lodem.

3 komentarze do “Jak prawidłowo przechowywać kawę — od A do Z

  • 5 listopada, 2022 o 5:27 pm
    Permalink

    W związku z tym, że jest to bardzo dobry pomysł, nie ma co ukrywać, że jest to bardzo dobry pomysł.

    Odpowiedz
  • 6 listopada, 2022 o 8:45 am
    Permalink

    Wow, ten post jest szybki, moja siostra analizuje te rzeczy, dlatego zamierzam ją przekazać.

    Odpowiedz
  • 7 listopada, 2022 o 10:04 am
    Permalink

    Nie zgadzam się z niektórymi stwierdzeniami, ale ogólnie spoko wpis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *